Aanslagen op treinen Turkije

Wie_zal_het_weten had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonIn het zuidoosten van Turkije zijn zaterdag bij een aanslag met een bom of een landmijn op een trein zeker vijf spoorwegmedewerkers omgekomen. Het is nog niet bekend hoeveel gewonden er zijn gevallen.

Vlakbij het station van Suveren, langs de spoorlijn Elazig-Tatvan in de provincie BingŲl, ontplofte een explosief op het moment dat de trein, met twee personen- en dertien goederenwagons, passeerde. Als gevolg van de explosie ontspoorde de beide personenrijtuigen en een goederenwagon. Elders in de regio werd, kort na de aanslag bij Suveren, een aanslag op een andere trein gepleegd, maar daar zijn nog geen bijzonderheden over bekend.

Het is niet zeker wie er achter de beide aanslagen zit. Het zuidoosten van Turkije is al jaren het toneel van de strijd tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen van de PKK, die strijdt voor een eigen staat voor de Koerden. Sinds de arrestatie in februari 1999 van PKK-leider Abdullah ÷calan was het betrekkelijk rustig in het gebied, maar sinds een jaar is er weer sprake van een toename van het aantal aanslagen en confrontaties met Turkse troepen.