Duits kabinet van Schröder gevallen

Icoon Buitenlands nieuws Het kabinet van de Duitse bondskanselier Schröder is vrijdag gevallen nadat een stemming van het parlement negatief uitpakte. Doordat een meerderheid tegen het zittende beleid stemde, kunnen er nu vervroegde verkiezingen uitgeschreven worden. Schröder wilde overigens zelf dat hij de stemming zou verliezen, omdat hij in de nieuwe verkiezingen een mogelijkheid ziet de nederlaag voor zijn partij zo klein mogelijk te houden.

Om er voor te zorgen dat het kabinet inderdaad niet door de stemming heen zou komen, onthielden de meeste leden van de SPD, de partij van de bondskanselier, zich dan ook van stemming. In totaal stemden 296 mensen tegen het beleid, 151 voor en waren er 148 onthoudingen. Schröder vroeg overigens al na de verpletterende nederlaag van de SPD bij de regionale verkiezingen in mei om vervroegde verkiezingen, maar dit werd toen afgewezen.

Door de uitslag van de stemming heeft de Duitse president Horst Kohler 21 dagen de tijd om te besluiten of de verkiezingen naar september van dit jaar vervroegd moeten worden. Als de verkiezingen inderdaad een jaar eerder gehouden worden, verwachten analisten een overwinning van oppositieleidster Angela Merkel van de CDU. De nederlaag voor de SPD zou nu echter wel eens kleiner kunnen zijn dan volgend jaar. De actie van Schröder wordt dan ook door sommige analisten gezien als een politieke zelfmoord om zijn partij te helpen.


Het Duitse parlement stemde vandaag tegen Schröders beleid