Verdonk uitgejouwd bij herdenking

Minister Rita Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken is tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam uitgejouwd door honderden aanwezigen. Toen Verdonk in het Oosterpark arriveerde brak een massaal lawaaiprotest los.

De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam had opgeroepen tot het protest. Ook stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet (PvdA) had zich uitgesproken tegen de komst van Verdonk. Verder hadden een paar linkse actiegroepen, zoals de Fabel van de Illegaal en Samen tegen Racisme hun deelname en steun afgekondigd met het protest. Allen vonden het totaal niet gepast dat Verdonk met haar huidige beleid een praatje kwam houden over het gevoelige slavernijverleden.

Verdonk liet weten het protest tegen haar beleid tijdens de herdenking totaal ongepast te vinden. Ze was namens de regering afgevaardigd om een toespraak te houden. Toen deze onmogelijk werd gemaakt door het lawaai en de situatie dreigend werd besloot de minister om geen krans te leggen. Ze verliet vervolgens de plek van de herdenking bij het Nationaal Slavernijmonument. Volgens de minister hebben de betogers de herdenking misbruikt voor een politiek protest.


Monument Slavernijverleden