FBI organiseert internationale actie tegen illegale kopieŽn

De FBI is een internationale operatie, genaamd "Site Down", begonnen tegen software- en filmpiraterij. KopieŽn van de laatste Star Wars film, andere films, games en software programma's met een totale waarde van $50 miljoen dollar zijn in beslag genomen. FBI agenten en andere onderzoekers hebben sinds woensdag zo'n 90 plekken doorzocht op zoek naar illegale software en daarbij vier mensen gearresteerd. Honderden computers zijn ingenomen en acht servers voor wereldwijde piraterij zijn gesloten.

Onder de gearresteerden was ook een zekere Chirayu Patel of Fremont aanwezig, mogelijk een kopstuk van een bekende 'warez group'. Deze groepen bieden illegale kopieŽn van films en software aan via internet. Warez-groepen zijn bijzonder moeilijk te infiltreren, omdat de gebruikers alleen in speciale chat rooms komen en voornamelijk buiten de Verenigde Staten te vinden zijn.

De FBI zegt dat ze vooral mikken op dit soort succesvolle invallen. Ze willen voorlopig vooral de grote jongens aanpakken. De FBI kreeg hulp van de autoriteiten in AustraliŽ, BelgiŽ, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, IsraŽl, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Afgelopen maand hebben de autoriteiten nog een populaire website gesloten die een groot aanbod illegale films had. Onderzoekers hebben toen gezegd dat veel films al op deze website te vinden waren voordat ze in de winkels lagen. Er zijn toen geen arrestaties verricht.

President Bush heeft onlangs een nieuwe wet ondertekend, waarin de straf voor mensen die illegaal films of liedjes beschikbaar stellen voor een groot publiek, verhoogd wordt naar maximaal 10 jaar gevangenisstraf.