Arrestatie inzake brand Rotterdamse moskee

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Er is een verdachte aangehouden in verband met de brandstichting in de Surinaamse Djama Masjid Shaan-e-Islam Moskee aan de Rotterdamse Aleidisstraat. Op 15 juni ging daar onder meer de gebedsruimte in vlammen op.

Op de muren van de moskee, die al vanaf 1982 in het pand was gehuisvest, waren leuzen gespoten zoals 'Theo R.I.P.' en 'Geen moskee op Zuid', met onder elke leus het zogenoemde Keltische kruis.

De politie zegt dat de verdachte, een 31-jarige Rotterdammer, is opgepakt na tips en uitgebreid rechercheonderzoek. Opsporing Verzocht vertoonde deze week beelden van een man die rond fietste op de vroege ochtend van de brand met een jerrycan. Aan de hand daarvan kon hij worden opgepakt. De recherche gaat nog door met het onderzoek.


Verdachte man op fiets

De Surinaamse moskee is gevestigd in een soort pakhuis en het was al de bedoeling om naar een nieuw pand te gaan verhuizen op een locatie in de wijk IJsselmonde. Het weekeinde voor de brandstichting was er nog tegen die nieuwbouw gedemonstreerd door aanhangers van de extreem-rechtse Nationale Alliantie.

Update 19:07
Volgens het NOS Journaal en weblog GeenStijl is de gearresteerde man de 31-jarige Ben van der K., aan wie de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka al jaren een pagina gewijd heeft. Van der K. zou onder de naam Ben Militant zelf in een forumtopic van de Nationale Alliantie (NA) hebben meegediscussieerd over de brand in de moskee.

Van der K. zou ook meegelopen hebben in de protestmars van de extreem-rechtse NA tegen de moskee.