Onderzoek naar Marokkaanse supporters

Er komt een onderzoek naar de misdragingen van de Marokkaanse supporters op het wereldkampioenschap voetbal voor de jeugd. Daartoe heeft de disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond FIFA besloten. Zatermiddag zal de aanvoerder van het Marokkaanse elftal zijn excuses publiekelijk aanbieden voor het wangedrag van een deel van hun supporters.

Na de nederlaag tegen Nigeria deze dinsdag uitten Marokkaanse supporters hun woede op alles wat los en vast zat in het stadion van Kerkrade. Vele stoeltjes werden gesloopt, enkele stewards werden bedreigd, geslagen en beroofd. Daarnaast hadden enkele groepjes Marokkanen het voorzien op nabijgelegen bezinestations. Die werden geplunderd. Eerder werden in Utrecht al vernielingen aangericht. De politie wist uiteindelijk 25 aanhangers op te pakken.

De troostfinale van zaterdagmiddag gaat overigens gewoon door. Dat liet voorzitter Blatter van de FIFA weten. Er gingen geruchten dat deze wedstrijd niet zou doorgaan vanwege de misdragingen van een deel van de Marokkaanse aanhang.

Daarover zegt Blatter: "Dat is nooit aan de orde geweest. Voetbal moet altijd doorgaan en zeker niet zwichten voor mensen die iets proberen te verzieken. Wat er is gebeurd, dat is een schande. De disciplinaire commissie van de FIFA heeft de zaak in onderzoek. Na overleg met de Marokkaanse voetbalbond is alvast besloten dat de aanvoerder van Marokko zaterdag vlak voor het duel met BraziliŽ in het openbaar zijn excuses maakt."

Bondscoach teleurgesteld in gedragingen supporters
Ook de bondscoach van Marokko, Jamel Fathi, zei in een verklaring teleurgesteld te zijn in een deel van de eigen aanhang. "Een minderheid van onze fans heeft dit allemaal aangericht. Dat is jammer, want na de nederlaag tegen Spanje is het bijvoorbeeld wel rustig gebleven. We hopen dat onze supporters in de toekomst wel laten zien hoe Marokko een WK wil beleven."

Daarnaast vindt Fathi het jammer dat sommige van zijn spelers zich niet konden gedragen. Iajour en Doulya krijgen een boete van 5000 euro opgelegd. Beide Marokkanen kregen in de slotfase van het verloren duel met Nigeria (3-0) de rode kaart. "Ze hebben de regels van fair play overtreden. Het geld zal naar een goed doel worden overgemaakt", zo zei Fathi.