Lancering Discovery op 13 juli

Icoon Buitenlands nieuwsDe Discovery, een Amerikaans ruimteveer, zal op 13 juli worden gelanceerd. Dit maakte de directeur van de NASA vandaag bekend. Sinds het ongeluk van de Columbia in 2003 steeg er geen enkele spaceshuttle meer op vanuit Amerika.

De te lanceren spaceshuttle zal zeven astronauten en voorraden naar het ruimtestation ISS brengen. De bemanning zal daar nieuwe veiligheidsprocedures gaan testen.

Herhaaldelijk liep de aankomende vlucht, de 31e van de Discovery, vertraging op. Eigenlijk zou de shuttle al in mei worden gelanceerd, maar problemen met het ontwerp van de brandstoftanks zorgden ervoor dat de ruimteveer aan de grond moest blijven. Hoewel onafhankelijke adviseurs deze week aangaven dat niet alle aanbevelingen voor wijzigingen aan de Discovery zijn uitgevoerd, zeiden zij wel dat het veilig genoeg is om deze te laten opstijgen.

Het is de 114e keer dat een spaceshuttle wordt gelanceerd. De laatste, van 1 februari 2003, eindigde in een drama. De shuttle Columbia verbrande op de terugweg naar de Aarde in de dampkring. Hierbij verloren alle zeven bemanningsleden het leven. Sindsdien zijn de ontwerpen van spaceshuttles drastisch gewijzigd.