Nieuw wereldrecord mensaangedreven onderzeeër

De mensaangedreven onderzeeër van de Technische Universiteit Delft, WASUB, heeft dinsdag in het Amerikaanse Maryland het wereldrecord op de honderd meter verbroken. Verschillende teams, voornamelijk van universiteiten, deden mee aan de wedstrijd in hun zelfgemaakte onderwaterfietsen.

Op de tweede racedag, afgelopen dinsdag, haalde hun onderzeeboot een gemiddelde snelheid van 6,398 knopen; dit is meer dan twaalf kilometer per uur. Ze lieten daarmee de concurrenten ver achter zich. De tweede snelheid in dezelfde categorie, onderzeeërs door één man aangedreven, was 5,155 knopen.

De delegatie van de TU Delft bestaat uit studenten van voornamelijk Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Maritieme Techniek, maar ook uit andere studierichtingen. Ze zijn afgelopen maanden druk bezig geweest om het vaartuig in Delft te maken.

De Delftse onderzeeboot, WASUB, heeft iets weg van een lange sigaar. In die sigaar ligt de waterfietser voorover gebogen. Alle boten, die meedoen aan de race, zijn zogenaamde 'natte' boten: de duikboten zijn niet waterdicht, en daarom moeten de piloten met een duikpak met luchtflessen en al de boot voorttrappen.

Joost Sterenborg, WASUB teamlid, verklaart de winst. "Dat ligt aan het design", verzekert hij. De Wasub is niet geheel rond, maar ellipsvormig, zoals Duitse zeppelins. Het ontwerp is daarvan afgekeken. Ook de piloten hebben bijgedragen aan het resultaat. "Eén van hen is wielrenner en de anderen hebben ook heel veel op de fiets gezeten."

De teams hebben tot en met vrijdag de tijd om snellere tijden neer te zetten. Wasub wilt voor de volle winst gaan en een hogere snelheid halen dan de Omer 5, een twee-persoonsduikboot, die een snelheid haalt van zeven knopen.

Het WASUB-team met de onderzeeër