Bizarre miersoort plant zichzelf voort door klonen

FatalException (herschreven) had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Bij een mierensoort die oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt is een zeer bijzondere eigenschap ontdekt. Alle vrouwtjes en mannetjes blijken ieder genetisch identiek te zijn. Dat wil zeggen de vrouwtjes zijn allemaal klonen van elkaar en de mannetjes zijn allemaal klonen van elkaar. Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Brussel ontdekt.

De mannetjes van de miersoort Wassmannia auropunctata reproduceren vanzelf andere mannetjes, zonder gepaard te hebben. Hetzelfde geldt voor het vrouwelijke geslacht van deze miersoort. Wanneer de vrouwtjes wel met de mannetjes paren, ontstaan er werkmieren. Deze werkmieren kunnen zich niet voortplanten.

Het is het eerste ontdekte geval in het dierenrijk waar de dieren zich exclusief via klonen reproduceren. Sommige mannelijke honingbijen klonen zichzelf heel af en toe, maar planten zich voornamelijk via paring voort.

Toch is het volgens Andrew Bourke van het zoölogisch instituut in Londen nog te vroeg om te stellen dat de mieren zichzelf reproduceren. Daarvoor moet nog meer onderzoek worden gedaan, stelt hij.