Radicale Joden stoken onrust in Gaza

Vlag IsraŽl Palestina Het IsraŽlische leger heeft vanmiddag een hotel in de Gaza-strook bestormd om een groep radicaal-nationalistische Joodse krakers te verwijderen die zich tegen de momenteel in voorbereiding zijnde terugtrekking van IsraŽl uit Gaza verzetten. Het leger had gisteren al de handen vol aan een groep veelal jonge Joodse activisten die huizen bezet hielden en geweld gebruikten tegen Palestijnse inwoners. Een zestienjarige Palestijn kon tenauwernood door IsraŽlische troepen worden gered toen radicale Joden van dichtbij stenen naar hem gooiden.

De onlusten spelen zich af in de Joodse nederzetting Gush Katif. Veel activisten zijn lid van de verboden anti-Arabische beweging Kach. Gisteren braken er gevechten uit tussen deze groep en Palestijnse inwoners. De Joodse activisten scandeerden daarbij leuzen dat ze tienduizenden extra Joden naar het gebied zouden halen om de terugtrekking te voorkomen. Als reactie heeft de IsraŽlische premier Sharon inmiddels opdracht gegeven Gaza voor IsraŽli's af te sluiten die er niet wonen. De Gaza-strook is tot militaire zone verklaard.

De terugtrekking van zo'n negenduizend IsraŽli's uit Gaza moet half augustus in alle ernst beginnen en begin oktober zijn afgerond. Daarnaast worden vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontmanteld.


IsraŽlische soldaten voeren de bijna gelynchte Palestijn weg. Ondanks het geweld protesteerden veel Joodse demonstranten vreedzaam.