Troostfinale met Marokko mogelijk geschrapt

Wereldvoetbalorganisatie FIFA zal wellicht de wedstrijd tussen Marokko en BraziliŽ, om de derde en vierde plaats van het WK voetbal tot twintig jaar, schrappen. Reden is het wangedrag van de supporters van Marokko na de verloren halve finalestrijd tegen Nigeria.

Na die wedstrijd sloopten een groot aantal boze en teleurgestelde Marokkaanse fans stoeltjes in het stadion van Kerkrade en betraden het veld. Daarbij raakten zeven stewards gewond en werden ze bovendien van hun spullen beroofd. De politie moest met honden en samen met een legertje stewards hardhandig ingrijpen om de rellen de kop in te drukken.

Buiten het stadion gingen een aantal Marokkaanse 'fans' op strooptocht en plunderden tankstations in Kerkrade en omgeving. De schade loopt in de honderduizenden euro's.

In het verleden werden bij eerdere duels van Marokko ook vernielingen verricht door veelal jonge Marokkaanse hooligans. Om een verdere smet op het - buiten de incidenten in Kerkrade - bijna vlekkeloos verlopen WK te voorkomen is het afgelasten van het duel een optie. De wedstrijd staat zaterdagmiddag gepland in Utrecht, als voorwedstrijd van de finale tussen ArgentiniŽ en Nigeria.

Galgenwaard
Bij stadion De Galgenwaard van FC Utrecht, waar de troostfinale en finale gespeeld gaan worden, zitten ze ook niet meer te wachten op Marokko. Twee wedstrijden die daar gespeeld werden leidden al tot vernielingen: tijdens Turkije - China werd voor 30.000 euro in het stadion gesloopt en na de match tussen Marokko en ItaliŽ bleken honderden stadionstoeltjes in puin getrapt. Schade 50.000 euro. Ook de spelers van Marokko zorgden voor schade. Na de gewonnen wedstrijd tegen ItaliŽ spoten ze zoveel cola en champagne door de kleedkamer, dat alle wanden en het plafond moesten worden geschilderd.

Galgenwaard-directeur Ronald Roelofs: ''De vernielingen zijn nu al groter dan gedurende een heel seizoen van FC Utrecht. En dat is dus inclusief de risicowedstrijden.'' Hij is bovendien bang dat de harde kern FC Utrecht-fans het niet zullen pikken als het stadion opnieuw door Marokkaanse fans gesloopt wordt.