Oppositiepartijen willen NPS redden

Icoon NPSDe oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en LPF willen donderdag in de Tweede Kamer bij Media-staatssecretaris Medy van der Laan (D66) aandringen op behoud van de NPS. In de kabinetsplannen die de bewindsvrouw vorige week presenteerde zou de ledenloze omroep opgeheven worden.

Door het verdwijnen van de NPS is de toekomst van programma's als NOVA, Zembla en Buitenhof ongewis. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema noemt het voornemen een voorbeeld van 'onbehoorlijk bestuur'. "In een sfeer van rancune over kritische actualiteitenprogramma's dacht de coalitie met het schrappen van de NPS kennelijk ook de bezuiniging voor de reguliere omroepen wat te verzachten", vindt Halsema. De vier partijen stellen dat voor een kwalitatief, onafhankelijke publieke omroep de NPS nodig is.

Ook binnen haar partij vindt Van der Laan weerstand tegen haar plannen. Prominenten Van Mierlo, Nuis, Wolffensperger en Rinnooy Kan stellen dat het 'volstrekt onverantwoord' is de omroep op te heffen. Op internet is de NPS inmiddels een handtekeningenactie gestart voor haar eigen voortbestaan. Volgens een woordvoerder van de NPS waren er woensdagmiddag al 7000 tot 8000 'digitale' handtekeningen binnen. Ook uit een peiling van bureau Peil.nl blijkt dat de kabinetsplannen niet op veel sympathie kunnen rekenen. Tweederde van ondervraagden blijkt tegen.