CDA blokkeert vernieuwingen Pechtold

Politiek BinnenlandHoewel minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) het staatsbestel radiaal wil hervormen, is er binnen het Kabinet niet veel steun voor zijn plannen. De voorstellen van Pechtold zijn veel ambitieuzer en veelomvattender dan die van zijn voorganger, Thom de Graaf, die opstapte nadat zijn plan voor de gekozen burgemeester in de senaat werd geblokkeerd.

Voorstellen voor een raadgevend referendum en het vergemakkelijken van grondwetswijzigingen stuiten op verzet bij het CDA. Ook wordt zijn 'burgerraad', een groep van 160 Nederlanders die een nieuwe kieswet moet opstellen, door zowel VVD als CDA verworpen. Daarnaast is er onenigheid over een 'ronde-tafelconferentie' van parlementariërs. Deze conferentie zou dan moeten oordelen over een aantal belangrijke zaken, zoals de positie van de premier en de toekomst van de Eerste Kamer en de Raad van State.

Pechtold heeft met zijn voorstellen irritatie gewekt bij de coalitiepartners CDA en VVD. Het CDA klaagt dat de minister een "boodschappenlijstje met bestuurlijke vernieuwingen" afwerkt zonder een "fatsoenlijke analyse". De fractie van het CDA vindt dan ook dat hij eerst draagvlak moet vinden.

Ook het voorstel voor zijn referendum is, volgens het CDA, té weinig onderbouwd. "Je kunt niet als een vrolijke Frans na drie maanden ministerschap even voor het zomerreces het referendum erdoor drukken. We praten hier niet over een scoutingclub maar over het Nederlandse staatsbestel", aldus een bron binnen de CDA-fractie. Na het referendum op 1 juni over de Europese Grondwet, bleek er veel steun te zijn voor meer referenda. Het CDA blijft echter tegen.

Het kabinet is het echter wel eens met Pechtolds idee om de gemeente- raadsverkiezingen te spreiden over meerdere data. Dit zou dan ervoor zorgen dat nationaal-politieke overwegingen minder invloed op de uitslag zouden hebben. Verder worden de afspraken van het Paasakkoord nagekomen. Zo wordt de gekozen burgemeester in de Grondwet verankerd en de voorkeursstem krijgt meer macht. Dit zorgt ervoor dat kiezers meer kunnen bepalen wie ze in de Kamer willen hebben.

-

Met dank aan Legolas_Greenleaf die het bericht herschreef en in de nieuws-submit zette.