Griekse rol bij inname Srebrenica onderzocht

Icoon Buitenlands nieuws Griekenland gaat een juridisch onderzoek starten naar de rol van Griekse eenheden bij de massamoorden in Srebrenica. Al langer wordt vermoed dat Griekse paramilitairen de Servische eenheden onder leiding van Ratko Mladic ondersteunden bij de inname van Srebrenica. Deze geruchten worden ook gevoed door meldingen van gehesen Griekse vlaggen na de inname van Srebrenica in het NIOD-rapport dat in april 2002 werd gepubliceerd.

De mogelijke Griekse steun voor Mladic komt overigens niet als donderslag bij heldere hemel; zo steunde Griekenland in de oorlog op de Balkan van begin jaren negentig het agressieve beleid van de toenmalige Servische president Milosevic, die zelf overigens heeft verklaard niets af te hebben geweten van Srebrenica. Griekse media maakten ook ten tijde van het conflict regelmatig melding van Griekse inmenging in de bloedige oorlog in Joegoslavië. De Griekse regering heeft echter nooit echt werk gemaakt van deze berichten, en heeft enkel geclaimd dat het Griekse leger zich compleet afzijdig van het conflict heeft gehouden.

Srebrenica werd op 11 juli 1995 door de Bosnisch-Servische troepen van de beruchte generaal Ratko Mladic ingenomen. Na de inname werden zo rond de 8.000 Bosnische moslims die in Srebrenica hun toevlucht hadden gezocht door de troepen van Mladic gedood. Het Nederlandse bataljon Dutchbat dat toendertijd in Srebrenica was gelegerd, wordt nogal eens verweten te weinig te hebben gedaan tegen Mladic. Ondanks dat het NIOD-rapport uit 2002 Dutchbat grotendeels vrijpleitte, trad toch het tweede Paarse kabinet omwille van dit rapport af.

Volgens The Independent zou de uitkomst van het Griekse onderzoek wel eens een klap in het gezicht van de Griekse regering kunnen zijn; de Grieken distantieerden zich de afgelopen tijd juist van de praktijken van Milosevic. Niettemin lijkt de conclusie dat Grieken zich wel degelijk bemoeiden met het conflict in Bosnië onvermijdelijk. Zo leidde een artikel in een Griekse krant in 1995 over de val van Srebrenica en de mogelijke Griekse inmenging daarbij tot enthousiaste reacties bij lezers die zich ook wilden opgeven om te vechten op de Balkan.