A'dam Oost wil Verdonk niet bij herdenking

Stadsdeel Oost in Amsterdam wil niet dat minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie op 1 juli de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark bijwoont. De VVD-bewindsvrouw is namens de regering afgevaardigd om daar te spreken.

Eerder liet programmamaker G. Codfried - van de door Surinamers veelbeluisterde zender radio Mart - al weten dat Verdonks komst niet gewenst zou zijn bij een groot deel van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam. Men zou het ongepast vinden dat de minister ''met haar huidige beleid een praatje komt houden over de gevoelige geschiedenis van het slavernijverleden''.

Martin Verbeet (PvdA A'dam-Oost)De reden dat Stadsdeel Oost tegen is lijkt echter in een heel ander vlak te liggen. Volgens stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet is het niet te verkopen dat Verdonk komt, omdat door haar beleid de (allochtone) jeugd zich zou afkeren van de maatschappij. ''Uitgerekend de minister die er in de ogen van velen medeverantwoordelijk voor is dat een aanzienlijk deel van de jeugd zich afkeert van de samenleving. Hoe kan ik in godsnaam de jeugd terugwinnen als de minister niet iedereen met een Nederlands paspoort als gelijk ziet?'', aldus PvdA'er Verbeet.

De organisatie van de nationale herdenking, slavernij-instituut Ninsee, lijkt vooralsnog niet van plan om de komst van Verdonk te blokkeren. Op de Nationale Herdenking Slavernijverleden is het de bedoeling dat naast Verdonk ook burgemeester Job Cohen, PvdA-Kamerlid John Leerdam en Ninsee-voorzitter Edgar Campbell het woord voeren. Verder worden bij het Nationaal Slavernijmonument in het park kransen neergelegd ter nagedachtenis aan de honderdduizenden slaven die omkwamen in de ruim drie eeuwen durende periode van de slavernij.