Hofstadgroep-verdachte vrijgelaten

Naar nu bekend is geworden is afgelopen vrijdag een 47-jarige Amsterdammer vrijgelaten die sinds begin juni vastzat op verdenking van lidmaatschap van de vermeende terreurbeweging de Hofstadgroep. De man werd gearresteerd omdat het vermoeden bestond dat de handpalm van hem overeen kwam met een afdruk die werd aangetroffen op een briefje. Uit dat briefje was op te maken dat er een aanslag was gepland op Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Het briefje met het plan om de VVD-politica te vermoorden, werd in november 2004 aangetroffen in een bakkerij in Amersfoort. Het bevatte een schets van de vermoedelijke woonsituatie van Hirsi Ali en een plan hoe haar tijdens de jaarwisseling te vermoorden. Bedoeling was om de parlementariër tijdens het afsteken van het vuurwerk te doden.

Bij nader onderzoek bleek de handpalm van de verdachte toch niet overeen te komen. De nu vrijgelaten man blijft wél verdachte, aldus het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Hofstadgroep
'De Hofstadgroep' is volgens justitie de groep rondom de voortvluchtige Syriër Redouan al-Issar en betrokken bij de moord op filmmaker Theo van Gogh en het beramen van aanslagen op Tweede-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders alsmede de Amsterdamse bestuurders burgemeester Job Cohen en PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb.

Vast zitten op dit moment onder meer:
- Mohammed B. (26), (Nederlands en Marokkaans paspoort) in verband met de moord op Theo van Gogh.
- Jason W. (19), (Amerikaanse vader/Nederlandse moeder), zit vast na belegering in Haagse Laakkwartier.
- Ismaël A. (21), alias Suhaib, (Nederlandse Marokkaan), zit vast na belegering in Haagse Laakkwartier.
- Nourredine el F. (22) (Illegale Marokkaan), werd vorige week aangehouden in Amsterdam met doorgeladen machinepistool.
- Ahmed H. (27) (Nederlands paspoort), huisgenoot van Mohammed B. Volgens AIVD centrale figuur in de Hofstadgroep.
- Rachid B. (32), (Marokkaanse Nederlander), vorige week aangehouden in Londen.
- Outman Ben A. (34) (Marokkaanse Nederlander), AIVD-tolk die staatsgeheimen zou hebben gelekt naar leden van de Hofstadgroep. Wordt zelf niet als rechtstreeks lid gezien.

In totaal zitten ruim 20 personen vast die verdacht worden banden te hebben met de Hofstadgroep.

Gezocht:
- Redouan al-Issar (44), alias sjeik Abu Khaled, alias De Syriër (asielzoeker uit Syrië). Zou geestelijk leider van de Hofstadgroep zijn. Onder zijn leiding zou de groep vanaf 2002 regelmatig bij elkaar zijn gekomen, ook in de woning van Mohammed. B. Op dit moment internationaal gezocht.

Op vrije voeten:
Samir A. (18), (Marokkaanse Nederlander). Vrijgesproken maar door AIVD nog immer als terreurverdachte gezien.