Overwinning muziekindustrie op piraterij

Websmurf had ons via de nieuws-submit te melden:

Hollywood en de muziekindustrie kunnen ICT-organisaties die aanzetten tot het 'stelen' van muziek en films via Internet aanklagen voor piraterij, zo oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag. Volgens de muziek- en filmindustrie worden er maandelijks 2,6 miljard liedjes, films en andere digitale bestanden gedeeld. De uitspraak verbetert de juridische positie van de industrie aanzienlijk.

De aanklachten die met deze uitspraak mogelijk zijn zullen zich niet richten op bedrijven die de nieuwe iPod of andere high-tech gadgets ontwikkelen, maar voornamelijk op software-ontwikkelaars die file-sharing software aanbieden, zoals Morpheus en Grokster. Deze ontwikkelaars kunnen nu makkelijker aangeklaagd worden.

Voor een succesvolle aanklacht moeten de aanbieders van file-sharing software niet alleen een programma aanbieden waarmee de gebruikers eventueel bestanden met copyright kunnen delen, ze moeten het delen van deze bestanden ook aanmoedigen. Bijvoorbeeld met het doel om meer gebruikers van hun software te krijgen zodat er meer voor hun banners gevraagd kan worden.

De MPAA (Motion Picture Association of America) laat weten blij te zijn met de uitspraak. "De historische uitspraak van vandaag is een overwinning voor intellectuele rechten in het digitale tijdperk en het is goed nieuws voor consumenten, artiesten en innovatieve bedrijven."