NK Wielrennen: Van Bon kampioen

Leon van Bon is in Rotterdam Nederlands kampioen op de weg geworden. Hij ging er in de laatste kilometer vandoor en kon niet meer achterhaald worden.

Al vanaf de eerste kilometer gingen de renners met hoog tempo over het Rotterdamse parcours. Na enkele ronden wass er een kopgroep met onder andere Den Bakker, Dekker en iets later Van Bon en Kroon die nog konden aansluiten. Aanvankelijk zaten Schmitz en Posthuma er ook bij, maar zij waren betrokken bij een valpartij. De maximale voorsprong van de tien was 1.40. Na drie uur koers was het verschil dankzij de achtervolging in het peloton onder leiding van Skil teruggebracht tot 1.13.

Vijf man konden zich afscheidden van het peloton, daarbij zaten Dekker, Kroon en Van Bon. Maar onder invloed van met name Quick Step wordt de voorsprong snel kleiner. Erik Dekker liet zich terugzakken en niet veel later is alles weer bij elkaar.

Op vier ronden van het einde waren er veel schermutselingen. Twee ronden voor de finish maakten Michael Boogerd en Moerenhout zich los van het peloton. Axa voerde de achtervolging aan in het peloton, de voorsprong bleef lange tijd ongeveer 20 seconden. Op de laatste doorkomst op de Erasmusbrug, ongeveer drie kilomter voor de streep die na 214 km was getrokken, werden de twee ingelopen en leek het NK op een massasprint uit te draaien. Rabobank probeerde voor Steven de Jongh alles bij elkaar te houden, maar ze hadden te weinig man, waardoor Leon van Bon in de laatste kilometer kan demarreren. Niemand kon de renner van Davitamon - Lotto nog achterhalen, waardoor de Apeldoorner voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen werd. De Jongh won op twee tellen achterstand nog wel de sprint van het peloton, voor Van Heeswijk. Op de vraag of Van Bon Rabobank in z'n eentje had verslagen antwoordde Van Bon: "Nee, dat hebben ze zelf gedaan."

Uitslag Nederlands Kampioenschap op de weg

1. Leon van Bon 4.43.58
2. Steven de Jongh + 0.02
3. Max van Heeswijk + 0.02

Voor meer sportnieuws kijk je op onze FOK!Sport-site!