Máxima bevallen van een dochter

BaZzY en thomasdekker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Prinses Máxima is vanmiddag om 14.40 uur bevallen van een dochter. Het prinsesje, waarvan nog niet bekend is hoe ze gaat heten, is de derde in lijn van troonopvolging. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gemeld. Máxima werd vanochtend om 9 uur al opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Ze was pas voor half juli uitgerekend, maar volgens de RVD maken moeder en dochter het goed.

Tijdens de bevalling was kroonprins Willem-Alexander in het ziekenhuis aanwezig. Koningin Beatrix kon niet op tijd ter plaatse zijn, maar zou direct na de geboorte naar het ziekenhuis vertrokken zijn.

Het pasgeboren meisje heeft een lengte van 50 centimeter, en weegt 3490 gram. "We hebben er weer een prachtige en gezonde wolk van een dochter bij", aldus kroonprins Willem-Alexander. Catharina-Amalia, de eerste dochter van het prinselijk paar, werd in december 2003 geboren.

Update 15.48 uur
Gynaecoloog M. Smeets en kinderarts J. Kreijnen-Meinesz stonden Máxima bij de bevalling terzijde, net zoals bij de geboorte van Amalia. Het nieuwe prinsesje wordt om 16.30 uur door vader Willem-Alexander aan de media, en dus aan het volk, getoond.

Update 16.24 uur
De ouders van Máxima, Jorge en María Zorreguieta, zijn inmiddels in het Bronovo-ziekenhuis gearriveerd. Opa en oma hadden kleindochter Amalia bij zich. Koningin Beatrix was onderweg naar Den Haag na een bezoek aan Duitsland, en is nog niet bij het ziekenhuis aangekomen. Premier Balkenende heeft omstreeks 16.10 uur prinses Máxima en prins Willem-Alexander gefeliciteerd met de geboorte.

Update 17.37 uur
Rond kwart voor vijf presenteerde Willem-Alexander zijn dochtertje aan de aanwezige pers. "Ik ben er weer sprakeloos van", zo zei de prins.

De ouders zijn er nog niet uit wat de naam van de nieuwe baby zal gaan worden. Komende woensdag of donderdag zal de prins bij de gemeente Den Haag aangifte doen van de geboorte van zijn dochter en dan zal ook de naam van de baby bekend worden.

De weeën begonnen afgelopen nacht, zo zei Willem-Alexander. Om 09.00 uur werd Máxima opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis en omstreeks 11.00 uur braken haar vliezen. Na 3,5 uur kwam de baby na een natuurlijke bevalling ter wereld.

Koningin Beatrix is inmiddels ook langsgeweest in het ziekenhuis om haar vijfde kleinkind te zien.

De pasgeboren dochter van Máxima en Willem-Alexander
De pasgeboren dochter van Máxima en Willem-Alexander