Duitsland damt immigratie Joden wat in

Duitsland gaat strengere eisen stellen aan Joden die vanuit Rusland of voormalige sovjetstaten naar het land wilen emigreren. De Duitse overheid is samen met de Joodse gemeenschap strengere regels overeengekomen voor de immigratie.

Sinds 1990 genieten Joden uit Rusland of de voormalige sovjetstaten speciale rechten. Hierdoor kunnen ze vrijwel ongelimiteerd naar de Bondsrepubliek verhuizen. Inmiddels hebben al zo'n 188.000 mensen gebruik gemaak van de immigratieregeling. Deze regeling was bedoeld als een handreiking aan de grote Joodse gemeenschap in dit deel van Europa. Duitsland wilde - met het oog op de door Hitler uitgevoerde holocaust - weer een grote Joodse gemeenschap opbouwen en daarvoor een coulante regeling aanbieden.

De immigratie van Joden naar Duitsland steeg de afgelopen jaren zo fors, dat in 2003 zelfs voor het eerst meer Joden naar de Bondsrepubliek emigreerden dan naar Israël.

'Te liberaal'
Tot voor kort hoefden Joden aan de grens alleen maar aan te tonen dat ze een Joodse achtergrond hadden, en werden ze tot de Bondsrepubliek toegelaten. Nu moeten ze ook aantonen de Duitse taal machtig te zijn en ze moeten kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud.

De nieuwe regels zijn opgesteld nadat Joodse organisaties klaagden over mensen die toegang kregen van wie betwijfeld kan worden of ze ook werkelijk Joods zijn. Bovendien zijn veel orthodoxe-Joden niet blij met de komst van veel seculiere of liberale joden naar Duitsland. Verder blijkt tot 80% van de Joodse nieuwkomers aangewezen op een uitkering.