Kernfusiereactor komt in Frankrijk

FatalException had ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht te melden:

Icoon Algemeen nieuwsNa een lange strijd over waar 's werelds grootste kernfusiecentrale gaat komen, lijkt het bijna zeker te zijn dat deze in Frankrijk komt te staan. Sinds 2003 is men aan het onderhandelen of de thermonucleaire reactor in Japan of Frankrijk zou worden gebouwd.

De Britse overheid heeft bevestigd dat Japan akkoord is gegaan dat de centrale in Frankrijk wordt gebouwd, maar durft nog niet concreet te bevestigen wat er besloten is, voor het geval er op het laatste moment toch niet met de overeenkomst akkoord gegaan wordt.

De kosten van de bouw van de kernfusie-elektriciteitscentrale ITER wordt geschat op 10 miljard dollar. De centrale is de volgende stap voorwaarts naar een onuitputbare bron van energie door een nieuwe technologie waarbij waterstofatomen gefuseerd worden. Bij de samensmelting van de atomen komt er meer energie vrij dan nodig is om het proces in gang te houden. Deze energie kan worde omgezet in elektriciteit. Bij kernfusie ontstaat bovendien veel minder radioactief afval dan bij kernsplijting, zoals de huidige centrales gebruiken.

Als alles goed gaat wordt de elektriciteitscentrale rond 2015 geopend en dan kan er begonnen worden met het produceren van schone energie.