De aarde vergaat dit weekend misschien wel

De planeten Saturnus, Venus en Mercurius staan dit weekeinde vanaf de aarde gezien op ťťn lijn en dat betekent dat de wereld wel eens zou kunnen vergaan. Althans, dat dachten goedgelovige mensen 231 jaar geleden toen de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter op dezelfde lijn stonden.

Dubieuze publicaties gaven aan dat de zon en de aarde door de samengebalde aantrekkingskracht van de op ťťn lijn staande planeten tegen elkaar zouden botsen. "De ontsloping en vernieling van niet alleen d'aardkloot, maar van het gantze stelsel zal weldra aanvangen", zo werd de in paniek geraakte bevolking voorspeld. Uiteraard gebeurde er niets, maar de situatie leidde er wel toe dat Eise Eisinga uit Franeker in 1774 een planetarium bouwde. Op deze manier wilde hij tonen hoe het zonnestelsel in elkaar steekt.

Als je wilt zien hoe de aarde ditmaal (niet) vergaat, kun je dit weekend het beste tussen 22.30 uur en 23.30 uur buiten gaan staan en je blik op het noordwesten richten. De drie planeten kluiten dan iets boven het punt waar de zon is onder gegaan samen. Venus valt als helderste planeet meteen op. Rechts ervan staat de iets zwakkere Mercurius en links ervan is iets lager Saturnus te zien. Het hoogtepunt van de conjunctie is te zien op 25 juni.