'Verdonk niet welkom bij herdenking slavernij'

FOKwa en Schmiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken is niet welkom bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, die op 1 juli in Amsterdam gehouden wordt. Dat is althans de mening van een groot deel van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam, zo beweert programmamaker G. Codfried bij de door Surinamers veelbeluisterde zender radio Mart.

Volgens Codfried wordt de zender de laatste weken overstelpt met telefoontjes van boze mensen die het totaal niet gepast vinden dat Verdonk met haar huidige beleid een praatje komt houden over de gevoelige geschiedenis van het slavernijverleden: ''De Surinaamse gemeenschap snapt er niks van dat Verdonk komt. Ze vinden het een gruwel.'' Volgens hem kondigen veel mensen aan dat ze Verdonk gaan uitjoelen tijdens haar toespraak en haar de rug toe zullen keren. ''Straks krijgen we dezelfde taferelen als in 2001 toen de koningin kwam. De nazaten van de slaven werden toen buitengesloten achter grote hekken. Als ze Verdonk op dezelfde manier gaan beschermen, kan het nog wel eens een vervelende 1 juli worden.''

De organisatie van de nationale herdenking, slavernij-instituut Ninsee, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Behalve minister Verdonk is de planning dat ook burgemeester Job Cohen, PvdA-Kamerlid John Leerdam en Ninsee-voorzitter Edgar Campbell op de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark spreken. Verder worden bij het Nationaal Slavernijmonument in het park kransen neergelegd ter nagedachtenis aan de honderdduizenden slaven die omkwamen in de ruim drie eeuwen durende periode van de slavernij.


'Niet welkom'