Meerderheid Nederlanders is kabinet zat

i2Them2 en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonVolgens een onderzoek van Maurice de Hond heeft een groot deel van de Nederlanders het gehad met het tweede kabinet-Balkenende. Nog slechter is het gesteld met de steun voor de minister-president zelf.

Zestig procent van de ondervraagden wensen op korte termijn verkiezingen, en als het aan 75 procent van hen ligt keert Jan-Peter Balkenende na deze kabinetsperiode niet terug als premier. Slechts negentien procent van de Nederlanders wil dat het volgende kabinet door Balkenende wordt geleid. Opvallend is de weerstand tegen Balkenende onder GroenLinks- en SP-aanhangers: honderd procent van hen is tegen een nieuw kabinet-Balkenende. Overigens geniet de CDA-politicus ook onder de aanhangers van zijn eigen partij weinig steun: slechts 47 procent van hen ziet een derde kabinet-Balkenende zitten.

Referendum

Als het aan iets meer dan de helft van de ondervraagden ligt, komt er een referendum over de vraag of het huidige kabinet al dan niet aan moet blijven. Daaronder zijn, zoals te verwachten valt, veel aanhangers van de gebruikelijke oppositiepartijen zoals GroenLinks en de SP, maar ook een kleine meerderheid van de PvdA-aanhangers ziet zo'n referendum zitten.

Jan-Peter Balkenende
Premier Jan-Peter Balkenende