New York verslikt zich in Nederlands 'ijsrecord'

80 km/u bord Een poging het in Nederlandse handen zijnde wereldrecord "grootste ijslollie" te verbeteren is eergisteren in New York gestrand, of liever: gesmolten. Union Square in Manhattan veranderde in een kleverige rode massa van kiwi- en aardbeisap, waarin verschillende fietsers en voetgangers ten val kwamen.

Het was de bedoeling van ijsjesfabrikant Snapple om met behulp van een vermelding in het Guinness Book of World Records reclame voor hun nieuwe ijsjes te maken, maar in plaats daarvan kregen de aanwezige New Yorkers een wel heel kleffe eerste zomerdag te verwerken. Een winkeleigenaar beschreef het gebeuren als een opkomende rode vloed die weliswaar lekker rook, maar de mensen die erdoor verrast werden niet blij maakte met wat er hun schoenen binnenstroomde.

Voordat het 7,74 meter hoge en 15,5 ton wegende gevaarte rechtop kon worden gezet (een vereiste voor het record) begon het te smelten, bij een temperatuur die richting de 30 graden ging. Al snel was er geen houden meer aan en moest de poging worden opgegeven. De brandweer moest er vervolgens aan te pas komen om de plakkerige massa weg te spuiten.

Het wereldrecord blijft dus in Nederlandse handen. Het staat op naam van Jan van den Berg uit Katwijk, die in 1997 met hulp van Ola een 6,5 meter hoge en 9 ton wegende 'raket' maakte.



Snapples 'ijsje' begint te smelten; Van den Bergs record blijft fier overeind