Iraanse delegatie zegt diner met Kamer af

Iraanse parlementariŽrs zullen vanavond niet dineren met Nederlandse Tweede-Kamerleden. Reden is dat er wijn wordt geschonken aan tafel. De Kamerleden zagen een diner zonder wijn echter niet zitten. Hierop besloten de IraniŽrs het diner af te zeggen, aldus voorzitter Henk de Haan van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

"Het bezoek gaat door, maar het diner is van Iraanse kant afgezegd", aldus Henk de Haan. "Wij zijn de gastheren en wij bepalen de regels. Als ze dat niet pikken, dan maar niet". Henk de Haan was bereid geen toast uit te brengen en geen wijnglazen bij de Iraanse gasten neer te zetten, maar dit bleek niet voldoende. De Iraanse delegatie is hier als reactie op het bezoek van Nederlandse parlementariŽrs, die Iran in 2003 hadden bezocht.

De presidentsverkiezingen in Iran spelen vermoedelijk een rol bij dit incident: als de Iraanse pers erachter komt dat parlementariŽrs uit het kamp van presidentskandidaat Rafsanjani met wijn op tafel dineren, zou dat stemmen kunnen kosten voor de tweede stemronde voor de presidentsverkiezingen vrijdag.

Dit is niet de eerste keer dat er een 'wijnincident' was: in 1999 wilde de Iraanse president Khatami ook geen wijn zien bij het eten met de Franse president Chirac. De Fransen vonden dit te ver gaan. Het bezoek werd uitgesteld en het diner definitief geschrapt.