ProRail door hitte gedwongen tot maatregelen

Schmiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsProRail, beheerder van het Nederlandse spoor, heeft bekendgemaakt extra maatregelen te nemen om problemen die zouden kunnen optreden door de hitte, zo veel mogelijk te voorkomen. Onder andere zullen wissels en spoorbruggen de komende dagen minder vaak gebruikt worden; ook zullen goederentreinen langzamer remmen en stoppen ze minder vaak voor een personeelswissel. Hiermee wordt de kans op bermbranden door afspattende vonken verminderd.

De maatregel om de wissels en spoorbruggen minder vaak te gebruiken tijdens de hitteperiode is volgens ProRail genomen doordat de bruggen en de wissels uitzetten. Dit komt volgens de spoorbeheerder door de hoge temperatuur in combinatie met een wolkenloze hemel, een hoge zonnestand en weinig wind. Treinreizigers kunnen volgens ProRail hier problemen bij ondervinden: "Als het lang warm blijft, kunnen er treinen uitvallen of vertragingen ontstaan".

Een aantal dagen geleden, toen de zomer zijn intrede deed, heeft ProRail al maatregelen genomen vanwege het warme weer. Hierbij ging het onder andere om controles op de airco's van de systeemkasten. Ondanks de genomen besluiten is er niet kunnen voorkomen dat er flinke vertragingen zijn ontstaan door de hoge temperaturen. Zo waren er afgelopen maandag sein- en wisselstoringen op plaatsen door het hele land.