Kwart scholieren voelt multiculturele spanning

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonUit een onderzoek van het gratis blad Pauze, verricht onder 4.000 scholieren, blijkt dat 25% van de middelbare scholieren in Nederland een gespannen sfeer tussen allochtone en autochtone jongeren constateert.

Volgens het onderzoek is 36% van de scholieren wel eens betrokken geweest bij een ruzie tussen allochtonen en autochtonen. In 45% van de gevallen ging het daarbij om scheldpartijen, maar in 23% van de ruzies werd geweld gebruikt.

De moord op Theo van Gogh heeft de sfeer op de middelbare scholen geen goed gedaan, meent 22% van de leerlingen. Zo'n 16% vindt dat een groep allochtone jongeren op school de baas speelt. Het gaat dan vooral om Turkse of Marokkaanse scholieren, die de baas aan het spelen zijn.

Conferentie
Eind vorige week bleek uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam ook dat er op sommige scholen in de hoofdstad problemen tussen allochtonen en autochtone leerlingen zijn. Deze worden dan voornamelijk veroorzaakt door gefrustreerde Marokkaanse en Turkse leerlingen die zich radicaal gedragen. Sowieso verruwt de gehele sfeer op scholen was de conclusie.

De gemeente Amsterdam liet in dat verband gisteren weten een stadsbrede discussie en een conferentie over de toenemende polarisatie op scholen in de stad te willen organiseren. Op 5 juli wil de gemeente met alle scholen praten, die betrokken waren bij het onderzoek. Dan moeten afspraken worden gemaakt voor het nieuwe schooljaar. Die moeten onder meer de verruwing van omgangsvormen en de agressie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam tegengaan.