CDA: meer kernenergie gaan gebruiken

Het CDA pleit voor intensiever gebruik van kernenergie. CDA-kamerlid Theo Rietkerk zei op Radio 1 dat hij kernenergie als een serieus alternatief ziet voor energie uit fossiele brandstoffen, waarvan de wereldvoorraad langzaam aan komt te slinken. Wat Rietkerk betreft blijft de kerncentrale in Borssele dan ook open, en kunnen er zelfs eventueel nieuwe energiecentrales op kernenergie geopend worden.

Rietkerk geeft wel als voorwaarde dat er een duurzame oplossing komt voor het probleem met kernafval. Bij de productie van kernenergie komt zwaar radioactief plutonium vrij, dat duizenden jaren moet worden opgeslagen voordat het min of meer veilig is. Opslaglocaties zijn vaak omstreden, vanwege de potentiele gevaren voor omwonenden en milieu. Rietkerk noemde het "een zorg" dat de problemen rond kernafval nog steeds niet opgelost zijn. Overigens is kernenergie ook geen permanente oplossing voor het energieprobleem: net zo als bij conventionele "fossiele" energie is de grondstof, uranium, bij kernenergie slechts in een bepaalde voorraad op de Aarde aanwezig.

Eerder zag het kabinet - ondanks de immer aanwezige gevaren en de eindigheid van de grondstoffen - nog af van sluiting van de kerncentrale bij Borssele, vanwege de hoge kosten die aan een sluiting zouden kleven. Sluiting lijkt nu voorlopig helemaal van de baan, gezien dit standpunt van het CDA en het - eerder al geuitte - groene licht van D66 voor Borssele. Rietkerk gaf wel als extra voorwaarde dat het onderzoek naar zogeheten "groene" energie blijft doorgaan.