Nawijn scheidt zich af van de LPF

Ali Salami had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsTweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn verlaat de fractie van de LPF. Dat maakte hij vanavond in Twee Vandaag bekend. Tussen Nawijn en de rest van de fractie ontstond deze week onenigheid omdat de voormalige minister in het huis van Pim Fortuyn met Vlaams Belang-leider Filip Dewinter een rechtse denktank lanceerde.

De politicus is al enige tijd bezig met de oprichting van een eigen politieke partij, waarmee hij in ieder geval in 2006 wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Zoetermeer. Vandaag maakte hij bekend een nieuwe landelijke partij te willen oprichten, die inhoudelijk dicht staat bij de ideeŽn van Vlaams Belang. Overigens dreigde Nawijn in oktober al eens te breken met de rest van de fractie van de LPF, maar destijds kwam hij daar vrij snel weer op terug.

Nawijn zal als onafhankelijk politicus in de Tweede Kamer blijven, vermoedelijk onder de naam Groep Nawijn. Hij is de derde parlementariŽr die sinds de verkiezingen van januari 2003 zijn fractie verlaat, en zelfstandig verder gaat. Ali Lazrak (ex-SP) en Geert Wilders (ex-VVD) gingen Nawijn voor. De Tweede Kamer bestaat hiermee inmiddels uit twaalf fracties.

Hilbrand Nawijn