Opnieuw grote staking in openbaar vervoer

Powwow, PDOA, Ronhui en Mangoworks2002 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De vakbonden gaan volgende week woensdag waarschijnlijk het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht platleggen. Ze reageren hiermee op de vastgelopen CAO-onderhandelingen voor gemeenteambtenaren. Donderdag wordt er definitief beslist over de staking.

Medewerkers van vervoersbedrijven in Nijmegen, Groningen en Maastricht zullen niet staken. Ook het openbaar vervoer in Den Haag wordt niet getroffen door de staking, maar dit heeft een andere reden: medewerkers van het vervoersbedrijf HTM vallen niet onder de CAO voor gemeenteambtenaren.

Het CAO-conlict draait vooral om het functioneel leeftijdsontslag. Ambtenaren, die zwaar lichamelijk werk doen, moeten nu tussen hun 55e en 60e met pensioen. De werkgevers willen daarvan af. Ook zijn er onenigheden over de hoogte van de lonen. Eerder waren er al acties over deze CAO-onderhandelingen.

Ook de gemeentelijke ambulancediensten leggen het werk deels neer. De ambulancediensten van de regio's Amsterdam, Utrecht en Hollands Midden (met onder andere Leiden en Gouda) draaien volgende week woensdag zondagsdiensten.

Hinder
Naast de gewone reizigers zal de eerste Nederlandse Veteranendag hinder ondervinden van de staking. Deze dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Dit zijn bijvoorbeeld oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook militairen, die ingezet zijn in vredesmissies. De dag wordt gehouden in Ahoy'. Volgens de woordvoerder zal er gekeken worden naar alternatieve middelen om bij Ahoy' te komen.