China opent schuilkelders voor verkoeling

Icoon opmerkelijk nieuws China is bezig met het openstellen van oude schuilkelders zodat mensen er in kunnen schuilen tegen de hittegolf die het land momenteel treft. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag gemeld. De regio Chongqing opent deze week in totaal 24 kelders met een totale oppervlakte van meer dan 70 duizend vierkante meter. De kelders worden van alle gemakken voorzien.

Om te voorkomen dat het een gigantische rotzooi wordt in de schuilkelders, waar volgens een lokale ambtenaar tienduizenden mensen in passen, zijn er al schoonmakers geregeld. Voor de veiligheid wordt er beveiligingspersoneel aangesteld. Mensen die hun toevlucht zoeken in de kelders hoeven bovendien niet bang te zijn dat ze zich vervelen. De lokale overheid zorgt namelijk voor gratis thee, stoelen, boeken en kranten.

Voor vandaag is de weersvoorspelling opnieuw niet erg gunstig, met een verwachte temperatuur van 34 graden voor de regio. In de hoofdstad Beijing (Peking) worden zelfs temperaturen van 39 graden verwacht. "Er heerst al sinds vorige week een hittegolf met een hoge vochtigheidsgraad in Chongqing. De hoge temperaturen zijn voor veel inwoners ondraaglijk, omdat ze vaak alleen maar simpele ventilators hebben om af te koelen", aldus het persbureau.