Kalief van Keulen levenslang de cel in

De in 2004 door Duitsland aan Turkije uitgeleverde 'Kalief van Keulen' - wiens echte naam Metin Kaplan luidt - is deze week door een Turkse rechtbank tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Kaplan wordt gezien als leider van een extremistische organisatie die de regering van Turkije met geweld omver wil werpen in zijn streven naar heroprichting van het moslimwereldrijk, het zogeheten Kalifaat.

Volgens de Turkse rechtbank is Kaplan schuldig aan hoogverraad; de radicale moslimleider zou in 1998 een aanslag met een vliegtuig vol explosieven hebben beraamd in Ankara op het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Staat. De aanslag had plaats moeten vinden op het moment dat daar de gehele Turkse regeringstop bijeen was.

Kaplan dankt zijn bijnaam de Kalief van Keulen aan de Duitse stad, van waaruit hij jarenlang zijn radicale opvattingen preekte. Zijn beweging Kalifaatstaat (Hilfet Devleti) werd al in 2001 door Duitsland verboden. Eerder zat Kaplan bij onze oosterburen al 4 jaar in de cel wegens het aanzetten tot moord op een rivaal.


Metin Kaplan, de 'Kalief van Keulen'.