Binnenkort hbo-opleiding van twee jaar

Icoon Binnenlands nieuws Het hoger beroepsonderwijs (hbo) zal binnenkort ook een opleiding die twee jaar duurt kennen. Nu duren alle hbo-opleidingen nog vier jaar. Uit een brief van staatssecretaris Rutte van Onderwijs aan de Tweede Kamer blijkt dat er in het schooljaar 2006-2007 een driejarige proef met de korte opleiding gestart zal worden.

Nu haken veel hbo-studenten nog af na één jaar van de opleiding gedaan te hebben. De tweejarige opleiding moet dat aantal afhakers terugdringen door het vooruitzicht van een diploma. Bovendien kan een kortere opleiding volgens Rutte mensen over de streep trekken die een vierjarige opleiding te lang vinden.

Zowel het bedrijfsleven als de onderwijsinstanties pleiten al langere tijd voor de mogelijkheid van verkorte programma's. Als de opleidingen korter zijn, kan er namelijk in principe beter worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Voor mensen die zich graag willen laten omscholen zouden kortere opleidingen ook veel interessanter zijn.

Op dit moment krijgt iedereen die met succes een hbo-studie afrondt de graad hbo-bachelor. Deze graad zal gehandhaafd blijven, maar mensen die de tweejarige opleiding afronden zullen de 'associate degree' krijgen. Studenten voor de verkorte hbo-opleidingen komen overigens gewoon in aanmerking voor studiefinanciering, net als hun collegae bij de langere opleidingen.