Vijftig jaar moskeeën in Nederland

Icoon Binnenlands nieuws Dit weekeinde wordt gevierd dat in Nederland vijftig jaar geleden de eerste moskee werd gebouwd. Dat was de Mobarak-moskee in Den Haag. Vandaag de dag telt Nederland 439 moskeeën. Met name het afgelopen decennium zijn er veel nieuwe islamitische gebedshuizen gebouwd.

De Mobarak-moskee kende haar hoogtijdagen vooral in het begin van haar bestaan. Uit het hele land kwamen bussen vol moslims naar Den Haag toe om daar te kunnen bidden. Volgens Abdelhamid Van der Velden, een jonge katholiek die tot moslim bekeerde en nu vice-voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Missie is, ging het om enkele honderden mensen, vooral uit Suriname en het oude Indië afkomstig.

Dat de eerste moskee in Den Haag kwam, was puur toeval. Het werd een knalgeel gebouw met twee mini-minaretjes erop. Van der Velden: "De eis was dat het pand een villa-achtig voorkomen kreeg en in de buurt paste." Binnenkort zal een grotere minaret worden aangebouwd. "Om zo het licht van de islam te verspreiden", aldus Van der Velden.

De eerste jaren bleef het bij twee moskeeën. Daarna was het een tijd stil op moskee-gebied, schetst docent islamitische talen en culturen Nico Landman van de Universiteit van Utrecht. Pas toen de migrantenstroom op gang kwam, breidde het aantal sterk uit. In de jaren zeventig waren er tachtig gebedshuizen. Ze zaten veelal in oude krakkemikkige panden.

Dat is vandaag de dag anders. Momenteel zijn er 439 moskeeën en dat aantal gaat richting de 450. Zestig gebedshuizen zijn nieuw gebouwd, veelal met geld van lokale gemeenschappen en geld vanuit het vaderland. De Turken hebben de meeste moskeeën, te weten 225. De Marokkaanse gemeenschap heeft er 141. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Brabant staan de meeste moskeeën, respectievelijk 128, 94 en zestig. In de drie noordelijke provincies en in Zeeland staan minder dan tien islamitische gebedshuizen. Van der Velden constateert blij dat zijn moskee van de eerste tot één van velen werd. "Ik ben blij dat ik dit nog mocht meemaken. De islam heeft een plaats gevonden in Nederland."