Treinen staan stil door staking

In het hele land rijden vandaag geen treinen. Vannacht hebben de werknemers van spoorbeheerder ProRail het werk neergelegd waardoor seinen en wissels niet worden bediend. Het vervoer van goederen en het reizigersvervoer over het spoor liggen vandaag dan ook stil. Met de staking wil het personeel van ProRail een betere CAO afdwingen. Ze vinden dat ze te weinig verdienen in vergelijking met hun collega's bij de NS.

De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat een miljoen reizigers de dupe zijn van de staking en dat de schade in de miljoenen euro's zal lopen. Het bedrijf komt vaste passagiers met een abonnement tegemoet doordat ze een deel van hun kosten vergoed kunnen krijgen. Dat geldt ook voor mensen die al een treinkaartje hadden gekocht of een taxi nemen. De NS wil een gedeelte van de extra kosten verhalen op ProRail. Studenten met een OV-jaarkaart die doordeweeks geldig is, kunnen morgenvroeg nog gratis met de trein reizen tot 12:00 uur.

Goederenvervoerder Railion raamt de schade op ruim een half miljoen. Volgens transportorganisatie EVO is dat vele malen meer omdat veel bedrijven hun goederen vandaag over de weg moeten vervoeren.