Kort geding Brein om persoonsgegevens

nz1900 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsAuteursrechtenorganisatie Brein heeft van in totaal 41 klanten via hun provider de persoonsgegevens geëist. Dit gebeurde in een kort geding voor de rechtbank in Utrecht waarbij de organisatie vijf internetaanbieders, te weten @Home, Planet Internet, Chello, Tiscali en Wanadoo, heeft gedaagd. Brein maakte al eerder bekend via de aanbieders achter de klantgegevens te willen komen.

In dit kort geding zal de eerste vraag zijn of deze zaak wel geschikt is als kort geding. De internetaanbieders, vertegenwoordigd door advocaat Alberdingk Thijm (bekend van de rechtszaak om KaZaA), vinden van niet. Volgens de raadsman is de zaak dermate ingewikkeld dat er beter een bodemprocedure kan worden gestart. In april heeft Alberdingk Thijm overigens al een dergelijke procedure gestart tegen Brein.

De advocaat van de vijf internetaanbieders zegt verder dat Brein zich als een politieagent opstelt, volgens hem een verkeerde rol. "Er bestaat voor een private partij als Brein geen wettelijke grondslag voor het opvragen van naw-gegevens bij de providers. Ik kan ook niet naar de Belastingdienst stappen om de gegevens op te vragen van iemand die bij Brein werkt", aldus Alberdingk Thijm.

Volgens Brein is de bodemprocedure alleen bedoeld als vertragend middel, om zo de volgens hen onvermijdelijke uitkomst van de rechtszaak zo lang mogelijk uit te stellen. Dit is volgens de auteursrechtenorganisatie ook niet zo vreemd, aangezien de internetaanbieders hier belang bij hebben aangezien zij reclame maken voor het snel kunnen downloaden van films en muziek via hun diensten.