Tot 9 jaar geŽist tegen tegelgooiers

Tegen de vier mannen die op 9 januari van dit jaar een stoeptegel vanaf een viaduct over de A4 bij Rijswijk smeten en daarmee de dood van de 30-jarige Louise (Angelique) Donk uit Uden veroorzaakten, zijn gisteren straffen geŽist tot 9 jaar. Volgens justitie zijn ze alle vier schuldig aan het medeplegen van moord.

''De tegel was goed raak'', zo was in januari het oordeel van de 18-jarige Davy V. Met zijn drie vrienden Fredrik B. (18), Stephan H. (19) en Jeroen van G. (23) zag hij vanaf het viaduct hoe een kleine personenauto naar de vangrail afzwaaide. De stoeptegel had Angelique recht in het gezicht getroffen, met een snelheid van 86 kilometer per uur. Zij stierf 's nachts in het ziekenhuis, gestikt in haar eigen bloed. De officier van justitie houdt V. en Van G. verantwoordelijk voor het gooien van deze tegel.

Voordat de noodlottige stoeptegel werd gegooid, hadden de mannen, 'gewone autochtone Hollandse jongeren', al stokken op de snelweg gesmeten. En Jeroen van G. had een zak puin vanaf een ander viaduct bovenop een vrachtauto laten ploffen. De chauffeur kwam met de schrik vrij. Over het 'hoe en waarom' voor hun smijterij gaf het viertal redenen op als verveling, en ''we deden maar wat''. De vier waren niet dronken en verkeerden niet onder invloed van drugs.

De hoogste strafeis was voor Van G.: 9 jaar. Davy V. hoorde 7 jaar eisen, Stephan H. 4 jaar en Frederik B. 36 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De uitspraak is over 14 dagen.