Vonnis voor lekken naam Van der Graaf gehandhaafd

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

De boete waartoe voormalig wethouder Bogers van Wageningen werd veroordeeld voor het lekken van de naam van Volkert van der Graaf, is ook door de Hoge Raad gehandhaafd. Wethouder Jack Bogers kreeg een boete van vijfhonderd euro voor het schenden van het ambtsgeheim, maar vocht dat vonnis tot aan de Hoge Raad aan, met als argument dat hij helemaal geen geheimhoudingsplicht had. De Hoge Raad besliste echter anders.

Bogers kreeg op 6 mei 2002 van toenmalig burgemeester van Wageningen, Jaap Sala, de identiteit te horen van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn. Sala zag zich genoodzaakt dit te doen, omdat hij vreesde voor ongeregeldheden in Wageningen, gezien het feit dat Van der Graaf daar had gewoond en gewerkt. Bogers lichtte echter Sjoerd van der Wouw in, de voorzitter van de Vereniging Milieu Offensief (VMO), waar ook Van der Graaf werkzaam was. Op zijn beurt belde Van der Wouw weer collega's en vrienden op om hen in te lichten.

Eerder oordeelden de politierechter en het gerechtshof al dat de wethouder geheimhoudingsplicht had en dat deze zich daar niet aan had gehouden. Bovendien wist Bogers dat het ging om vertrouwelijke informatie. Wat voor deze rechters zwaar woog, was dat door het lekken van de naam van Van der Graaf belangrijke bewijsstukken hadden kunnen verdwijnen. Uit eindelijk gebeurde dit niet, maar dat doet niets af aan de ernst van de overtreding, zo oordeelden de rechters. De Hoge Raad gaat nu mee met deze uitspraken.