'Nederlands NEE vanwege onwetendheid'

Icoon politiek binnenland nieuws Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de Nederlanders massaal NEE stemden vanwege onwetendheid. Velen bleken niet goed op de hoogte te zijn van de inhoud de Europese Grondwet. Ook het verlies van soevereiniteit zou een belangrijk argument voor de NEE-stem zijn geweest.

"De redenen zijn meervoudig en verschillen van land tot land. Maar het is duidelijk dat de dialoog tussen burgers en Europese instellingen beter moet", aldus Europees Commissaris Wallström, belast met communicatie van de Europese Commissie. "Het is tijd voor een plan-D: de D van democratie en dialoog."

Het onderzoek is door TNS/NIPO uitgevoerd. Die stelt vast dat zes procent van de Nederlanders de Grondwet te ver vindt gaan. Acht procent is pertinent tegen Europa. Deze antwoorden stemmen Brussel zeer tevreden. "Mensen willen niet minder Europa, maar meer resultaten."

Het onderzoek van de Europese Commissie staat in schril contrast met die van Nederlandse enquêtes. Die toonden eerder aan dat juist de grote financiële bijdrage aan de EU de belangrijkste reden was. Ook de geringe invloed van Nederland in de EU was daarbij het tweede argument