Nederland kan hogere korting EU-bijdrage vergeten

GTV en mrdoctor hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EU nieuwsNederland kan een hogere korting op de EU-bijdrage vergeten. Huidig EU-voorzitter en premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker liet vanochtend in het Europees Parlement weten niet verder te willen gaan dan de 350 tot 500 miljoen euro verlaging die hij eerder voorstelde. De Nederlandse regering wil een verdere verlaging van de bijdrage die het aan Brussel betaalt.

"Sommige lidstaten vinden het moeilijk de elegantie van het voorzitterschapsvoorstel voor de Europese begroting te begrijpen. Dat geldt ook voor Nederland. Vandaag of morgen ga ik daar polsen om te laten blijken dat ik niet langer tot het niveau kan komen dat Nederland zich gesteld heeft", stelde Juncker. Vrijdag moeten de EU-leiders in Brussel een akkoord zien te bereiken over de EU-begroting van 2007 tot en met 2013.

De Luxemburgse premier moet schipperen tussen de wensen van verschillende landen. De Britse premier Tony Blair gaf al aan een veto te zullen stellen tegen de nieuwe Europese begroting als er wordt getornd aan de automatische korting van tweederde op de netto EU-bijdrage van zijn land, tenzij de landbouwuitgaven volledig op de schop gaan. Dat is echter tegen het zere been van de Franse president Chirac. Als er onder leiding van Luxemburg geen akkoord komt dan mag Blair het als volgende EU-voorzitter proberen. Omdat de Britten zullen blijven vasthouden aan hun korting op de EU-bijdrage lijkt een akkoord dan moeilijk te bereiken.