Rijswijkse stoeptegelgooiers voor de rechter

Icoon Binnenlands nieuwsDe vier mannen die begin januari een stoeptegel vanaf een viaduct over de A4 bij Rijswijk gooiden en daarmee een dodelijk ongeval veroorzaakten, staan vandaag terecht voor de rechtbank in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) acht de Rijswijkers schuldig aan moord danwel doodslag, en verwijt ze dat ze na het gooien van de steen geen hulp hebben gezocht.

Tevens wordt het viertal verantwoordelijk gehouden voor het gooien van een zak puin van een ander viaduct. De mannen, in de leeftijd van 18 tot 23 jaar, werden een week na het voorval na een tip van een getuige aangehouden. Alleen de 18-jarige Davy V. heeft bekend dat hij een stuk steen heeft laten vallen. V. zou dat samen met een andere verdachte hebben gedaan. De beide andere mannen zouden verderop in de auto hebben zitten wachten.

Het voorval, waarbij de 30-jarige Louise Donk uit Uden om het leven kwam, zorgde voor veel beroering. Verkeersminister Karla Peijs noemde de daad moord, en overwoog maatregelen te nemen om het minder eenvoudig te maken voorwerpen van viaducten te gooien. "Dit is geen grapje of geintje meer. Dit is gewoon moord en zo wil ik het ook behandelen", becommentarieerde de bewindsvrouw de gebeurtenis destijds.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de stoeptegel op DNA van de verdachten, maar dat is niet aangetroffen. Een advies om de verdachten voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC) te sturen legde de rechtbank naast zich neer. Deskundigen menen dat het groepsproces een essentiële rol heeft gespeeld bij het misdrijf.