'Pooier' eBay haalt Live8-kaartjes van site

Icoon Muziek nieuwsVeilingsite eBay is een 'elektronische pooier' en een 'zieke woekerhandel'. Met niet mis te verstane woorden riep de Ierse rockster Bob Geldof gisteren op tot een wereldwijde boycot van de internetsite. Geldof was boos over het feit dat via eBay massaal en voor honderden euro's kaarten voor het Live8 festijn werden verkocht.

Volgens de Britse televisiezender ITV heeft het geschrokken bedrijf inmiddels alle handel in de kaarten stopgezet. Muziekfans konden de kaarten voor het festival, dat op 2 juli in Londen en vier andere steden in de wereld wordt gehouden, via de officiële weg alleen verkrijgen door een sms-bericht te sturen. Op de sms-kosten van 2,25 na waren de kaarten gratis.

Live8 is een soort van vervolg op Live Aid, een benefietconcert dat in 1985 in Engeland en de Verenigde Staten werd georganiseerd om geld in te zamelen om een hongersnood in Afrika te bestrijden. Zowel toen als nu was Bob Geldof, ooit frontman van de band Boomtown Rats, de drijvende kracht achter het evenement. Op 2 juli treden onder meer U2, Paul McCartney, Coldplay, Madonna, REM en Pink Floyd op. Volgens een nieuwsbericht zou ook Michael Jackson hebben gesmeekt om te mogen optreden. Tevergeefs; Geldof schijnt er niets voor te voelen.