Ziekenhuizen wasten instrumenten in hydraulische vloeistof

Icoon opmerkelijk nieuws Twee ziekenhuizen in de Amerikaanse staat North-Carolina hebben een wel heel erg grote blunder gemaakt. Twee maanden lang werden alle chirurgische instrumenten per ongeluk gewassen met hydraulische vloeistof in plaats van met zeep. Artsen klaagden er wel over dat hun instrumenten zo 'glad' en 'glibberig' aanvoelden, maar desondanks werden er bijna 4000 mensen mee geopereerd.

Eind vorig jaar waren medewerkers van een onderhoudsbedrijf bezig met onderhoud aan de liften in het Duke Health Raleigh Hospital en in het Durham Regional Hospital. Ze loosden de hydraulische vloeistof die ze moesten vervangen in een aantal lege zeepflessen. Daarbij vergaten ze echter de etiketten te verwisselen.

Sinds het bekend worden van de blunder in januari heeft tenminste één patiënt het onderhoudsbedrijf aangeklaagd voor een infectie en het tijdelijke verlies van nierfunctie die ze opliep tijdens haar operatie. Een lokale advocaat is begonnen met het uitzenden van televisiespotjes om zo veel mogelijk slachtoffers bij elkaar te krijgen. Volgens eigen zeggen is hij niet op een groot geldbedrag uit, maar wil hij gewoon duidelijkheid van de ziekenhuizen.

Beide ziekenhuizen hebben overigens aangekondigd oude procedures te herzien en nieuwe procedures in te stellen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen. De fout zou weinig risico's hebben veroorzaakt. Volgens de federale gezondheidsinspectie hebben de ziekenhuizen hun patiënten echter wel degelijk in gevaar gebracht.