Wantoestanden bij thuiskopieheffingen op dvd's

Classic-PC en detulp050 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Veertig procent van de heffingen op beschrijfbare dvd's en cd's, ooit in het leven geroepen om artiesten en andere rechthebbenden te compenseren voor thuiskopieŽn, komen niet bij de artiesten terecht. Dit schrijft het computerblad PC-Active deze week in het artikel 'Waar blijft dat geld?'.

Veel schijfjes worden via het grijze circuit verkocht. Als gevolg hiervan wordt over 35 procent van de schijfjes helemaal geen heffingen afgedragen. PC-Active bekritiseert daarom ook de voorgestelde heffingen op mp3-spelers en dvd-recorders met harde schijf.

Het blad kwam deze wantoestanden op het spoor tijdens het voorbereiden van een artikel over buitenlandse aanbieders van beschrijfbare cd's en dvd's. Ze kregen namelijk niet de cijfers los van Stichting de Thuiskopie, die deze heffing int. Gerrit Jan Groothedde, auteur van het artikel: "Die geheimdoenerij intrigeerde ons. Je zou denken dat elke overheidsmaatregel controleerbaar moet zijn voor de burger. Daarvoor is de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) ook in het leven geroepen. In de praktijk blijkt echter dat de overheid de WOB deskundig buiten werking heeft gesteld, eenvoudig door de uitvoering in handen te geven van een privaatrechtelijke stichting."