Marokko: dubbele nationaliteit onbespreekbaar

LiamP, Mutant01 en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Marokko wil bekijken of het voorstel van Nederland om de dubbele nationaliteit voor de derde generatie Marokkanen in Nederland af te schaffen, doorgevoerd kan worden. Tot nog wenste de regering in Rabat daar niet over te spreken, maar nu heeft zij ''een open houding'' getoond. Dat zei minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gisteren, na afloop van de eerste dag van haar werkbezoek aan het Noord-Afrikaanse land.

Verdonk: ''Het is winst dat de afschaffing van de dubbele nationaliteit nu op de wederzijdse agenda staat. We gaan kijken en praten hoe we dit verder kunnen regelen. De mogelijkheid om afstand te doen van de Marokkaanse nationaliteit staat al tijden in een Marokkaans decreet maar daar wordt nooit gebruik van gemaakt.''

Het is een meerderheid van de Tweede Kamer een doorn in het oog dat Marokkanen die in Nederland worden geboren automatisch een Marokkaans paspoort krijgen. Voor wat betreft de derde generatie moet dit ophouden, zo meent het kabinet, want dubbele paspoorten komen de integratie niet ten goede is de gedachte. Dat geldt overigens niet alleen voor Marokkanen, maar voor kinderen van alle allochtonen. Deze generatie zou dan moeten kiezen.

Verdonk zei verder dat in de gesprekken met een aantal ministers ''van beide kanten het probleem met Marokkaanse probleemjongeren in Nederland werd erkend. Maar we hebben ook over de Marokkaanse jeugd gesproken die het wel goed doet.''

Update 15:04
Marokko weerspreekt uitleg Verdonk
Marokko piekert er niet over om de nationaliteit van de derde generatie Marokkanen in Nederland af te schaffen, zo heeft de Marokkaanse minister van Informatie laten weten. Kinderen die in Nederland worden geboren uit ouders die hier ook al geboren zijn, blijven gewoon een Marokkaans paspoort krijgen.

De uitlatingen van Verdonk, dat Marokko een en ander zou overwegen, worden hiermee dus teniet gedaan. Verdonk heeft gezegd opheldering te willen over de zaak. Het Nederlandse kabinet wil af van de dubbele nationaliteit bij de derde generatie.