De Gucht uit opnieuw kritiek op Nederland

Icoon Buitenlands nieuws De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, De Gucht, heeft opnieuw van zich doen spreken. Na een overleg tussen ministers van Europese landen in Luxemburg, verklaarde hij tegenover Belgische media dat BelgiŽ "federaal blijft, in tegenstelling tot sommige van onze buurlanden die elke bijdrage aan de EU tot op de laatste cent tellen". Hij doelde hiermee op Nederland. De Gucht kwam eerder deze maand nog in opspraak omdat hij Balkenende had beledigd.

De Gucht beschreef de Nederlandse premier in een interview met Het Laatste Nieuws als "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid" en als "een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren". Dit werd hem niet in dank afgenomen door de Nederlandse regering, die direct om opheldering vroeg. De Gucht ontkende eerst alles, maar gaf later toe dat hij de uitspraken had gedaan toen een opname van het interview in handen van de NOS kwam. Hij ontkende ze echter zo bedoeld te hebben.

De Belgische oppositie nam hem zijn uitspraken in ieder geval niet in dank af. Maandag werd er in het Belgische parlement gevraagd om het ontslag van De Gucht, maar dat idee werd door premier Verhofstadt direct van tafel geveegd. Volgens Verhofstadt was het incident afgesloten na excuses, via de telefoon en per brief, aan premier Balkenende.

De Gucht lijkt echter niet van plan zijn toon over Nederland te matigen. Maandag verspreidde hij eerst documenten waaruit zou blijken dat BelgiŽ het meest geld per hoofd van de bevolking afdraagt aan de Europese Unie, en niet Nederland. Nederland zou te veel inzetten op de eigen bijdrage bij de EU. In het door De Gucht verspreide document wordt overigens het bruto bedrag dat BelgiŽ afdraagt genoemd, waarin het geld dat BelgiŽ weer terugkrijgt niet is meegenomen. Netto heeft Nederland volgens het ministerie van FinanciŽn wel degelijk de hoogste bijdrage.