Bijna eenderde Europeanen: zon draait om aarde
Zo'n vierhonderd jaar geleden kwam de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galileï al tot de ontdekking dat de aarde om de zon draait en niet andersom zoals Ptolemeus en anderen beweerden. Voor die tijd een opmerkelijke mening die de paus hem niet in dank afnam.
Ondanks het feit dat vele generaties vanaf die tijd hebben geleerd dat de aarde niet het middelpunt is van het zonnestelsel, blijkt bijna eenderde het bij het verkeerde eind te hebben door te denken dat de zon om de aarde heen draait. Dat kwam naar voren uit een kleine quiz van de Europese Commissie om de wetenschapskennis van Europeanen te testen.
Zo'n 33 procent kon ook niet het goede antwoord geven op de vraag hoe lang de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. Een maand, denkt 17 procent. 16 procent had zelfs geen idee. Het juiste antwoord luidt uiteraard: een jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat Europeanen in het algemeen "een goede kennis" van wetenschappelijke onderwerpen hebben. Nederlanders doen het goed met een goed-percentage van 74 procent waarmee ons land in de topdrie van de 25 EU-landen eindigt. De ranglijst wordt aangevoerd door Zweden waar 79 procent van de vragen correct werd beantwoord.
In Zuid-Europa schort er nogal wat aan het onderwijs als naar de quiz wordt gekeken. Cyprus scoort van alle EU-landen het laagst met slechts 49 procent goede antwoorden. Voor de goede orde: de ondervraagden konden bij elke stelling kiezen tussen juist, onjuist en weet niet.
Tegenstanders van de toetreding van Turkije tot de EU krijgen een nieuw argument in de schoot geworpen. De laagste score (44 procent) werd namelijk gemeten in dit kandidaat-land van de Europese Unie.