Limmen stapelt 60.000 bierkratten

Het dorpje Limmen, gelegen vlakbij Alkmaar (tussen Heiloo en Castricum), heeft een wereldrecord in handen. De inwoners stapelden dit weekend 63.365 bierkratten opelkaar tot een piramide van zo'n 16 meter hoog. Het initiatief voor het record kwam van de Limmers André Koopman, Kees de Jong en Rob Otte, die wel vaker stunts bedenken. Het principe voor het kratten record was vrij eenvoudig: draai vier bierkratten om en daarboven past precies een ander krat. In plaats van die vier, zet je er een paar duizend neer en zo ga je verder.

In theorie simpel, maar voor een piramide van ruim 60.000 kratten heb je wel een heel leger aan vrijwilligers nodig. Daarom zetten de drie mannen de stichting LimmenLudiek op. Met Bavaria werd een sponsorcontract gesloten; zij leverden 74 vrachtwagens met lege bierkratten. Nog veel meer sponsors en vrijwilligers werden geworven, recordaandelen verkocht en een feestprogramma werd opgezet. Naast het recordterrein verrees een feesttent, waar duizenden mensen dit weekend onder het genot van een biertje en live muziek het spektakel volgden.

Het was Tatjana Simic die gisteren, met behulp van een hoogwerker, het laatste kratje plaatste. En zo komt Limmen in het Guinness book of Records te staan. Al het geld dat met het record verdiend is gaat naar goede doelen, zoals het brandwondencentrum in Beverwijk, de Castricumse reddingsbrigade en diverse lokale verenigingen.


De ruim 60.000 lege kratten Bavaria bier in Limmen