Politietop verwijt Remkes miskenning werk

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Raad van Hoofdcommissarissen verwijt minister Remkes (Binnenlandse Zaken) dat deze te weinig rekening houdt met de risico's en de zwaarte van het werk van politiemensen. Volgens de politietop bestaat er miskenning bij de minister over het zware politievak. Inmiddels hebben de korpschefs een brief gestuurd naar Remkes om een gesprek aan te gaan met de bonden.

Van de Kamp, voorzitter van de politievakorganisatie ACP, geeft aan in een reactie dat hij blij is dat de korpschefs erkenning laten blijken voor de moeilijke situatie waarin hun personeel zit. Voorzitter M. Holtackers van de VMHP, de Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren, zegt dat de hoofdcommissarissen "veel sympathie" hebben, maar dat ze "dat natuurlijk niet hardop zeggen".

Sinds afgelopen woensdag voert de politie in Nederland actie tegen de slechtere arbeidsvoorwaarden die hen te wachten staan. Volgens de bonden wordt de situatie voor politiemensen nog erger dan zoals is afgesproken bij het sociaal akkoord van afgelopen najaar.

Volgens Remkes hebben de politiebonden voldoende ruimte gekregen om een nieuwe overeenkomst te kunnen sluiten. De minister heeft naar eigen zeggen allerlei voorstellen gedaan, zoals het aanbieden van een collectieve ziekenkostenverzekering met een korting van maximaal tien procent. Ook mogen politiemensen die zwaar werk moeten uitvoeren, nog steeds op 60-jarige leeftijd stoppen, volgens de minister.